آماری که ستاد بازسازی عتبات عالیات دارد حاکی استقبال از این درخواست دارد. حالا کنار همه اینها این را هم اضافه کنید که ظاهرا نه فقط ایرانیها بلکه عراقیها هم به این درخواست لبیک گفتهاند. این گزارش را بخوانید تا ببینید چه مردمی داریم.
۱۶ فروردین بود که با گسترش دامنه مناطق سیلزده، سرلشکر قاسم سلیمانی در پیامی اعلام کرد که او به همراه دیگر فرماندهان دفاع مقدس برای کمک به مردم سیلزده راهی این مناطق خواهند شد. سلیمانی البته در آن پیام وعده داده بود که تعدادی از بازوهای اجرایی دیگر را هم برای نیل به این هدف فعال خواهد کرد: «بر خود وظیفه میدانیم سایر امکانات، ظرفیتها و تجارب موجود از جمله در موکبهای خدمترسانی به زائران اربعین حسینی را با هماهنگی و همراهی مجموعههای مسؤول فعال و در صحنه، ساماندهی و با گسیل و استقرار آن از هفته آینده و به مدت یک ماه در مناطق در معرض سیل و تا هنگام عادی شدن وضعیت، به کمک مردم شهرهای پلدختر، سوسنگرد، بستان و دیگر نقاط بشتابیم.» حالا ظاهرا وعده سردار محقق شده است. آن طور که ستاد بازسازی عتبات عالیات خبر داده تا الان حدود ۱۱۶ موکب در مناطق سیلزده مستقر شدهاند.
ظرفیت موکبها چقدر است؟
معاونت هماهنگی و مشارکتهای مردمی ستاد بازسازی عتبات عالیات اعلام کرده این ۱۱۶ موکب که از میان ۲۱۰ موکب داوطلب انتخاب شده، در مسیرها و مناطق روستایی استانهای خوزستان، لرستان، ایلام و گلستان مستقر شدهاند. آنطور که از فحوای اعلام ستاد بازسازی عتبات عالیات برمیآید، تا اینجا فعلا نیازها برآورده شده و در صورت لزوم بقیه موکبها نیز به مناطق اعزام میشوند. اگر طالب این هستید که بدانید ظرفیت این ۲۱۰ موکب چقدر است همین قدر بدانید که این موکبها ظرفیت پخت غذا برای ۷۳۹ هزار نفر را در روز دارند. انصافا عدد را داشتید؟! حالا درست است که الحمدلله این تعداد هموطن سیلزده نداریم، اما فعلا سقف ظرفیت این موکبها این تعداد است و خوشبختانه تعدادی هم که در مناطق مستقر شدهاند، متناسب با نیاز روزانه هموطنان سیلزده غذا پخت میکنند.
تقسیمبندی مناطق سیلزده چگونه است؟
برای اینکه موکبها بتوانند خدمات سازماندهی شده بهتری به مردم داشته باشند، موکبهای هر استانی بهعنوان کمکحال استانهای سیلزده همجوار خود انتخاب شدهاند. مثلا استانهای گیلان، قزوین، همدان، قم، کردستان و سمنان، استانهای معین استان لرستان هستند. از میان ۲۵ موکبی که از این استانها برای خدمت در لرستان اعلام آمادگی کردند تاکنون ۲۱ موکب اعزام و مستقر شدند که دیروز ۱۳ هزار پخت داشتند و چهار موکب دیگر هم آماده حرکت هستند که آمادگیپدارند در مجموع ۸۶ هزار و۵۰۰ غذا در روز بپزند. استانهای کرمان، تهران، فارس، بوشهر، هرمزگان، یزد، اردبیل، البرز و اصفهان هم استانهای کمکحال استان خوزستان هستند. از میان ۱۶۹ موکبی که برای اعزام به خوزستان اعلام آمادگی کردهاند تاکنون ۸۱ موکب مستقر شدهاند؛ پنج موکب در مسیر حرکتاند، ۳۰ موکب آماده اعزام و ۷۹ موکب نیز آماده دستور هستند تا در صورت نیاز به منطقه اعزام شوند. استانهای خراسان رضوی، خراسان شمالی، مازندران و مرکزی هم به عنوان کمکحال استان گلستان انتخاب شدهاند. در مناطق سیلزده استان گلستان هم پنج موکب مستقر شدهاند که روزانه ۱۴ هزار و ۵۰۰ غذا پخت میکنند. در نهایت هم استانهای آذربایجانهای غربی و شرقی، کمکحال استان ایلام انتخاب شدهاند که از ۱۱ موکبی که اعلام آمادگی کرده اند تاکنون ۹ موکب مستقر شده و در این روزها متناسب با نیاز منطقه ۵۰۰۰ غذا طبخ کردهاند در حالی که توان پخت ۲۶ هزار و ۵۰۰ پرس غذا را دارند.
موکبها فقط غذا میپزند؟
نه! موکبهای اعزامی در لیست وظایف و تکالیف خود طبق اولویت عمل میکنند. آنها قرار است در مرحله اول به پخت غذا پرداخته و در مراحل بعدی هم به لایروبی و تمیز کردن منازل هموطنان سیلزده بپردازند. احتمالا برایتان جالب خواهد بود که بدانید بعضی موکبها قرار است خدمات فنی مثل قالیشویی و تعمیر لوازم منزل (یخچال و اجاق گاز) انجام دهند و بعضی دیگر هم طبق هماهنگی با ایرانخودرو و سایپا خودروهای سیلزدگان را تعمیر کنند.
فقط ایرانیها پای کارند؟
نه! حالا درست که سرلشگر سلیمانی، پیام خود را خطاب به مردم ایران منتشر کرده، اما شاید برایتان جالب باشد بدانید مردم عراق و سوریه هم برای کمک به ایرانیان سیلزده اقدام کردهاند. روز گذشته بود که فیلم ورود موکبهای عراقی به ایران منتشر شد، کاروانهای متعددی از خودروهای عراقی که باروبنه موکبهای خود را در عراق بار زده و از مرز شلمچه وارد ایران شدند. جالب آنکه بعضی از جریانها و مردم عراق هم به راه افتاده و برای کمک به سیلزدگان در ایران در حال گردآوری کمک هستند.
جنبش نجباء در عراق که از زیرمجموعههای جریان مقاومت مردمی (حشد الشعبی) محسوب میشود کمپینی برای کمک به ایرانیان سیلزده راه انداخته تحت این شعار «زیر آتش بودیم و ما را یاری کردید، حالا شما زیر آب هستید و نوبت یاری ما رسیده است.» این جنبش آنها دفاتر نمایندگی خود در شهرها و استانهای بغداد، بصره، نجف، کربلا، دیوانیه، دیاله، بابل، میسان، مثنی، ذیقار و صلاحالدین را فعال کرده تا کمکهای مردم عراق را جمع کنند. در فراخوان جنبش نجباء آمده است: «از کم بودن مبلغ مساعده خجالت نکشید، هر چند کم باشد. حتی هزاردینار یا یک وسیله کوچک یا پیام یاری هم قابل قبول است. این فرصتی برای پاسخ دادن به نیکی ملت مسلمان ایران است.»
در سوریه و لبنان هم مردم برای کمک به سیلزدگان ایرانی دست به کار شدهاند. تعدادی از مردم مناطق فوعه و کفریا که سه سال در محاصره تروریستها بودند طی دیدار با نماینده رهبر معظم انقلاب در سوریه، کمکهای مردم این مناطق را تقدیم آیتا... سیدابوالفضل طباطباییاشکذری کردند. همچنین تعدادی از سازمانها و جمعیتهای مردمنهاد لبنانی هم کمکهای نقدی و غیرنقدی خود را به سیلزدگان ایران به سفارت کشورمان در بیروت تحویل دادند. احمد حیدر، نماینده سازمانهای مردمی لبنان هم گفته است: «ما همدردی خود را با مردم عزیز ایران اعلام میکنیم. این کمکها نشانی از این است که ما هرگز ایرانیها را فراموش نمیکنیم. مردم ایران در روزهای سخت کنار ما بودند.»