نشست خبری مهندس مجید نامجو، جانشین رئیس ستاد توسعه و بازسازی عتبات و دبیر کمیته مشارکتهای مردمی، اسکان و تغذیه ستاد اربعین حسینی عصر امروز اول مرداد ماه برگزار شد.
*سه وظیفه ستاد توسعه و بازسازی عتبات
نامجو در این نشست خبری که در محل ساختمان ستاد توسعه و بازسازی عتبات برگزار شد، طی سخنانی اظهار کرد: سه ماموریت برای ستاد بازسازی عتبات عالیات در نظر گرفته شده است، نخست جذب منابع مالی از مردم و خیرین برای ساخت اعتاب است، دوم آنکه بتوانیم ساخت و سازهایی را در قالب طرحهای بازسازی و توسعهای در جوار اعتاب مقدسه داشته باشیم و تسهیلاتی را ایجاد کنیم که زائران در شرایط بهتری زیارت کنند، سومین ماموریت اربعین است و کشور برای اینکه بتواند راهپیمایی عظیم اربعین را سامان دهد، ستاد مرکزی اربعین ۱۷ کمیته دارد و ستاد بازسازی عتبات به عنوان کمیته مشارکتهای مردمی، اسکان و تغذیه مأموریت دارد که در مدت ایام اربعین از طریق مواکب مردمی ساماندهی را برای بحث اسکان و تغذیه زوار ایجاد کند.
*ثبت نام پنج هزار موکب
وی ادامه داد: سالهاست سامانه موکب داران را ایجاد کرده ایم و هرسال موکب داران وارد سامانه میشوند و اکنون بیش از دوماه است که این سامانه باز شده و امکان ثبت نام هست و نزدیک به ۵ هزار موکب اکنون در سامانه ثبت نام کردند و ما مشغول کارهای بعد از ثبت نام مواکب هستیم، البته امسال تفاوت ویژهای نسبت به گذشته دارد.
*ارائه شناسه ملی مواکب برای نخستین بار در کشور
وی ادامه داد: با توجه به آنکه درخواست ارائه شناسه ملی به مواکب وجود داشت تا مشکلات آنها برطرف شود از جمله آنکه، چون موکبها شخصیت حقوقی نداشتند مسوولان مواکب مجبور به ارائه شماره حساب شخصی بودند که تردید برای مردم ایجاد میکرد، لذا مواکب میخواستند از این موضوع تبری بجویند و از ما خواستند این مساله را حل کنیم، از سوی دیگر وقتی پول به حسابی واریز میشود سازمانهای مالیاتی پیگیر خواهند شد و مواکب با مشکلاتی در عرصه مباحث مالیاتی دچار میشدند، در هرحال با پیگیریهایی که انجام شد و همچنین با کمک وزارت کشور و معاون وزیر کشور که وقت بسیاری را برای این مساله گذاشتند جلسهای با حضور سازمانهای دیگر در کمیسیون مرتبط برگزار شد و کار پیش رفت و ما در آخرین مرحله که ثبت مواکب بود در ستاد مرکزی اربعین جلسهای داشتیم که در نهایت نتیجه این شد که موکب داران به سامانه ثبت اسناد و املاک وصل شوند و ما بتوانیم اطلاعاتی که برای سازمان ثبت نیاز است وارد آن سامانه کنیم و مسیر ثبت مواکب طی شود.
*صدور شناسه برای ۱۲۰۰ موکب
نامجو با تجلیل از همکاری صمیمانه سازمان ثبت اسناد تصریح کرد: اکنون با همکاری وزارت کشور و سازمان ثبت اسناد املاک از میان ۵ هزار موکب، ۷۰ قلم اطلاعاتی که باید به سامانه ثبت منتقل میشد تاکنون ۱۲۰۰ موکب، شناسه ملی را دریافت کردند و میشود گفت یک چهارم مواکب شناسه دریافت کردند و ما انتظار داریم که به عدد قابل قبولی برسیم و حداقل ۵۰ درصد مواکب بتوانند شناسه ملی دریافت کنند.
نامجو گفت: اکنون در تلاشیم که بتوانیم شناسه ملی تمامی مواکب را ارائه کنیم و فکر میکنم رضایتمندی خوبی ایجاد شده است، پیش بینی میکنیم که از میان ۵ هزار موکب ثبت نام شده تعداد سه هزار و ۵۰۰ موکب در اربعین امسال مشارکت کنند.
*مردم و دولت عراق میزبانان اصلی اربعین
وی افزود: میزبان اصلی اربعین مردم شریف و دولت عراق هستند و ما به عنوان پشتیبانی کننده و تسهیل کننده زوار هم در ایران و هم سایر کشورها به مواکب کمک میدهیم، اما بار اصلی زوار روی دوش مردم عراق است و فکر میکنم در عراق حدود ۴۰ هزار موکب عراقی هست، اما تلاش ما این است که مواکب ایرانی و عراقی بتوانند یکدیگر را پیدا کنند.
دبیر کمیته مشارکتهای مردمی، اسکان و تغذیه ستاد اربعین گفت: اکنون ۱۷ کمیته برای تسهیل امور زوار در کشور ایران و عراق فعالیت دارند، ما کمیته اسکان و تغذیه هستیم و سال گذشته با توجه به تلاشهایی که صورت گرفت رضایت مندی خوبی حاصل شد و مسوولان عراقی با مسوولان ایرانی جلسات خوبی را با موضوعات گوناگون گذاشتند و سعی ما در برطرف کردن مشکلات است، سال گذشته با ایجاد سامانهای که بین ایرانیان و عراقیها ایجاد شد باعث رفع بسیاری از مشکلات مواکب شد، در هر صورت دوستان عراقی با توجه به اینکه احساس مسوولیت سنگینی را برای ایجاد تسهیلات برای زائران ایرانی و غیر عراقی میکنند.
نامجو ادامه داد: در مرزهای هشت گانه از جمله مهران، شلمچه، میرجاوه، خسروی و... تلاش برای ایجاد امکانات و راحتی زوار است، در مورد مرزهای دریایی نیز پیشنهادش مطرح شده، اما هنوز عملیاتی نشده، اما زوار منتظر خبر و اعلام شرایط نهایی آن باشند، البته امسال پایانهها تجهیز شده است تا مسافران به راحتی بتوانند فعالیت داشته باشند.
*ضرورت تامین آب و یخ
وی گفت: از سوی دیگر با توجه به شرایط آب و هوایی و گرما، تامین آب و یخ از موضوعات مهمی است که در حال پیگیری هستیم و دستگاههایی که باید تامین آب کنند ابلاغ ویژهای دریافت کردند که این مساله را مورد توجه قرار دهند، اما آخرین اطلاعی که من دارم این است که خوشبختانه توانسته ایم تا حد اطمینان بخشی، آب و یخ را تامین کنیم تا مشکلی برای زوار ایجاد نشود.
وی تاکید کرد: البته بار اصلی تامین آب و یخ را مواکب عراقی متحمل میشوند، اما با توجه به اینکه سیاست وزارت کشور این بوده است که از اول صفر خدمات داده شود در تلاشیم که تا امکانات فراهم شود تا زوار دچار مشکل نشوند، البته ستاد عتبات دنبال سرمایه گذاری برای سردخانه و یا ایجاد کارخانه یخ سازی نیست، ما هدایت گر هستیم و بیشتر مواکب هستند که تلاش میکنند و خدمات کارخانه یخ و یخ سازی و کمک برای بحث آب را انجام دهند که این مساله توسط قرارگاههای مرزی ما در حال مدیریت است.
نامجو گفت: همان طور که پیشتر اشاره داشتم ۵ هزار موکب وارد سامانه موکب داران شده، اما چندین مسوول دیگر باید در مورد این مواکب اظهار نظر کنند از مسوولان استانی گرفته تا مدیران دیگر تا در نهایت به دست بنده برسد، امسال بر اساس تدابیر و هماهنگی بین دستگاههای مرتبط وقتی شناسه ملی برای مواکب صادر شد تازه مجوز برایشان صادر شده است، اکنون بر اساس سامانه از حدود ۳ هزار و ۵۰۰ موکب فعالیت دارند که از این میان حدود هزار و ۲۰۰ موکب وارد عراق میشوند و دو هزار و ۳۰۰ موکب نیز در ایران و مرزها خدمات ارائه میکنند.
*برنامه مواکب ایرانی برای میزبانی از زائران خارجی
دبیر کمیته مشارکتهای مردمی، اسکان و تغذیه ستاد اربعین گفت: سال گذشته قریب بر ۴۰۰ هزار نفر از اتباع وارد ایران شدند، امسال عراقیها اعلام کردند که امکان پذیرایی از اتباع به تعداد بیش از ۵۰ هزار نفر را نداریم. باید توجه داشته باشیم که اتباع بسیاری بعد از ورود به مرزهای ایرانی و بازگشت از اربعین دوست دارند وارد ایران شوند و وارد قم شوند به خصوص زوار پاکستانی که ما در این راستا برای پذیرایی از ۵۰۰ هزار نفر امکانات برای پذیرایی را فراهم کرده ایم.
وی تصریح کرد: درخواست موکبها تاکنون برای خدمت در مرزها و در مسیر هزار و ۸۴۸ مورد است و دو هزار و ۴۰ موکب نیز در عراق اعلام کردند که حاضر به حضور هستند و در سامانه نیز تقاضای خود را ثبت کردند.
نامجو افزود: ما برای پنج میلیون نفر زائر پیش بینی کرده ایم که خدمات ارائه کنیم، سال گذشته ۱۴۸ میلیون وعده غذایی توسط مواکب توزیع شد، امسال حدس میزنیم که ۱۰ درصد میزان زوار افزایش یابند.
وی در پاسخ به سوال خبرنگاری نسبت به استفاده از ظرفیت مساجد، هیئتهای مذهبی و کانونهای مساجد کشور در فعالیتهای مواکب در عرصههای مختلف طی برگزاری پیاده روی اربعین گفت: ستاد عتبات هیچ ارتباط ارگانیکی با هیأتها و مساجد و کانونهای مساجد ندارد بلکه ارتباط، مستقیم ما با مواکب است و مواکب با ستادهای استانی مرتبط بوده و ما نیز با ستادهای استانی در ارتباط هستیم، البته هیئتها و مراکزی که در حال ارایه خدمات به مردم هستند نیز در مواکب فعالیت دارند، اما امسال توانسته ایم به گونهای مواکب را پالایش کنیم که منحصر به فرد باشند، یعنی الان مدیر اجرایی موکب فقط یک نفر است با خزانه داری که درهیات مدیره است و این دو صاحب امضا در موکب هستند.
وی ادامه داد: ما باید گزارشها را خدمت مردم عزیز ارائه دهیم و حتی معتقدیم سامانههایی که ایجاد کرده ایم باید گزارشهای جزئی و ریز را در مورد کمکهای مردمی ارائه کند.
وی در مورد امکان ایجاد موکب ویژه بانوان نزدیک حرم که سال گذشته صورت گرفت، اظهار کرد: با توجه به جمعیت و مسائلی که هست بعضا با محدودیتهایی مواجهیم، اما تلاش کرده ایم که این موارد حل شود و حتی خرید زمین صورت بگیرد تا موکب محل ثابت داشته باشد، ستاد عتبات در این جهت در حال راهبری است و در تلاشیم تا با عتبه حسینیه، عباسی، کاظمیه و عسکریه در عراق ارتباط مشارکت مضاعفی را برقرار کنیم که آنها نیز حداکثر تلاش خود را دارند، در این راستا امسال نیز مواکب بانوان همچنان هستند و در چهار طبقهای که در صحن حضرت زینب (س) داریم بانوان زائر را مستقر میکنیم.
بازتاب این خبر در رسانهها:
خبرگزاری صدا و سیما : https://www.iribnews.ir/fa/news/4289308/
خبرگزاری ایرنا : https://www.irna.ir/news/85545895/
خبرگزاری فارس : https://farsnews.ir/maryamajoudani/1721650932892429863/
خبرگزاری ایسنا : https://www.isna.ir/news/1403050100669/
خبرگزاری مهر : https://www.mehrnews.com/news/6173529/
خبرگزاری تسنیم : https://www.tasnimnews.com/fa/news/1403/05/01/3126533/
خبرگزاری ایکنا : https://iqna.ir/fa/news/4227847/
خبرگزاری شبستان : https://www.shabestan.news/news/1773820/
باشگاه خبرنگاران جوان : https://www.yjc.ir/fa/news/8782999/
اکونیوز : https://econews.ir/fa/content/3726841
روزنامه ایران : https://inn.ir/news/article/72519/
روزنامه شرق : https://www.sharghdaily.com/fa/tiny/news-937735
ایران اکونومیست : https://iraneconomist.com/fa/news/722274/